Oorlogswinter

31-10-2014 16:27

Oorlogswinter van Jan Terlouw

Korte inhoud

Oorlogswinter speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in een dorpje in de buurt van Zwolle. In Vlank woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis mocht gaan, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. Maar de overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers. Michiel leert snel daarna hoe het voelt verraden te worden en maakt deel uit van allerlei intriges.

 

Verhaal (Verwerkingsopdracht B1)

Schrijf een trailertekst (10 regels) voor een verfilming. Beschrijf ook de visuele aspecten: welke beelden worden er getoond bij deze tekst?

Ik weet dat er voor ‘Oorlogswinter’ al een trailer is gemaakt en dat het boek al verfilmd is geweest, toch vind ik dat deze trailer enorm weinig zegt over de film die hij representeert.

Het is oktober de ijskoude winter van ’44 (je ziet een bos en hoort snijdende, ijskoude wind). Het dorpje Vlank ligt er rustig bij. Al is dit slechts schijn … (verraderlijke muziek op de achtergrond, scherm wordt zwart en boven de boomtoppen zie je in de verte het dorpje liggen.) Het dagelijkse leven van de Vlank ziet er vrolijk uit (je ziet spelende kinderen op straat, je hoort gelach en gezang), achter de gevels van het dorp ziet het dorp er minder ontschuldig uit. (de camera beweegt naar een gevel toe, voorbij een vlag met een hakenkruis op, het beeld wordt grimmiger en men ziet nazi's drinken in het salon van één van de inwoners van Vlank.).

Het leven tijdens de oorlog kan hard zijn, enorm hard, zo hard zelfs, dat je niet meer weet op wie je kan vertrouwen, zelfs je eigen familie niet. (Je ziet de beelden van alle personages kort voorbijflitsen op de trailer.) Ingrijpen of afhouden, een hartverscheurende keuze waar iedereen voor zal komen te staan.  (camera stopt op het beeld van Michiel die recht in de lens van de camera kijkt. Michiel trekt een onzekere blik alsof hij niet meer weet hoe het verder moet.) Ontdek het nu in de bioscoop.  

 

Opdrachtevaluatie

Vanuit mijn eigen ervaring

Ik vind dit een leuke opdracht om te doen. Film is altijd al een passie van mezelf geweest. Als ik niet voor school werk of voor de scouts bezig ben, kijk ik film en series. Ik stoor me er enorm vaak aan hoe weinig een trailer zegt over de film die hij samenvat. Daarom vond ik het wel eens leuk om me in te beelden hoe ik de trailer vorm zou geven. Ik begrijp dat het doel van een regisseur uiteindelijk is om zijn film te verkopen, maar ik vind het jammer dat men dan alle actie in de trailer stopt zodat men het gevoel heeft dat men zich bedrogen voelt na het bekijken ervan. 

Vanuit didactisch perspectief

Het lijkt me leuk voor de leerlingen om zelf eens een trailer te maken. Op deze manier kunnen ze hun leeservaring omzetten in visuele beelden. Volgens mij heeft dit een psychologisch effect. Net zoals kleine kinderen soms de taak krijgen om een tekening te maken. Deze tekening wordt dan geïnterpreteerd door de psycholoog. Op deze manier denk ik dat je de een student zijn gevoelens ook kan laten uiten.

Contact

Taeymans, een ervaring rijker thomas.taeymans@student.kdg.be