Filmanalyse - Taxi Driver
Refereren volgens APA
Philips, J., Philips, M (Prod.). en Scorsese, M. (Reg.) (1976). Taxi Driver. Verenigde Staten: Columbia Pictures.
Plot
Travis Bickle, vertolkt door Robert De Niro is een oorlogsveteraan die aan insomnia lijdt. Omdat hij ’s nachts niet kan slapen komt hij tot het besef dat hij dan maar beter centen kan gaan verdienen, hij neemt een baan aan als taxichauffeur. Als taxichauffeur ziet Travis zijn stad op zijn slechtst. Travis wordt verliefd op Betsy, een vrouw die promotie voert voor presidentskandidaat Palantine. De relatie loopt op de klippen en uit frustratie beslist Travis een aanslag te plannen op Palantine, de enige man die Betsy kan bekoren. De aanslag mislukt en als tegenreactie beslist Travis de pooier van een prostituee te gaan vermoorden, die Travis in bescherming had genomen. Travis moordt de entourage van de pooier uit, en wordt door de kranten als held ingehuldigd. Enkele jaren later komt Travis Betsy terug tegen die duidelijk verwonderd staat van zijn heldendaad. De film geeft op een prachtige manier de hypocrisie weer van het rechterlijk systeem. Moest Travis niet zijn betrapt door de speciale dienst van Palantine, had hij een opkomend president vermoord en werd hij als gruwelijke moordenaar gezien. In plaats daarvan vermoord hij het uitschot van zijn stad en wordt hij gehuldigd als held van de stad.
Atypisch of typisch aan het oeuvre van Martin Scorsese?
Ikzelf ben een enorme fan van het oeuvre van Scorsese. Vooral zijn meest recente films hebben mij kunnen bekoren zoals Goodfellas, Gangs of New York, The Aviator, Shutter Island en The Wolf of Wallstreet. In al deze films staat één thema centraal. De levensloop van iemand die op het punt staat succesvol te worden, maar hier uiteindelijk niet in slaagt. Daarin is Taxi Driver een uitzondering op de regel. Travis Bickle heeft helemaal niet de ambitie om een held te worden, hij wil de president uitmoorden. Toch loopt alles voor hem goed en wordt hij uiteindelijk als een held beschouwd. Waar Scorsese goed in is, is sympathie opwekken voor mensen die door en door slecht zijn. In Shutter Island bijvoorbeeld, zorgt hij er zelfs voor dat de kijkers sympathie krijgen voor een regelrechte psychopaat. Dat doet hij bij Taxi Driver ook. Travis Bickle is iemand die niet past in de hedendaagse maatschappij, hij heeft donkere ideeën en zou opgenomen moeten worden. Toch zorgt Scorcese ervoor dat ik medelijden krijg met het leven dat hij leidt. In dat opzicht is Taxi Driver een typische Scorsesefilm. Zijn fantastische muziekkeuze bevestigt deze opvatting.
Beeldcompositites
De regel van derden

In deze scene wordt de regel van derden gehanteerd. Wanneer je een beeld in 9 gelijke vlakken verdeelt, krijg je vier raakpunten. Wanneer je een object of persoon aan deze raakpunten projecteerd, lokt dit de aandacht van de kijker. Bij dit beeld is Travis gecentreerd rond de twee rechtse raakpunten.
Close-up
Dit is een foto uit een scene waar de film bekend om staat. De scène waarbij Travis het gesprek oefent dat hij zal hebben wanneer hij oog in oog staat met Palantine. Dit is een close-up scène. Het beeld dat ertoe doet wordt opgevuld met enkel de schouders en het hoofd van Travis.
Over-the-shouldershot

Protagonist, antagonist, conflict en dramatisch doel
Protagonist
Travis Bickle is een duidelijk voorbeeld van een single protagonist. De hele film draait om zijn leven, de aandacht van de kijker is tijdens de hele film gefixeerd op Travis Bickle als persoon. Qua beeldcomposities staat hij ook centraal. Tijdens de wereldberoemde scene met het citaat ‘Are you talking to me?’ staat hij volledig in de kijker. Bovendien maakt de kijker aan het begin van de film ook duidelijk kennis met Travis. Hij stelt zichzelf voor en legt zijn taak uit als taxichauffeur.
Antagonist
De antagonist in de film neemt geen menselijke vorm aan. De ‘tegenspeler’ van de protagonist Travis Bickle is duidelijk de stad New York. Alles uit de stad botst met Travis. Zijn job als taxichauffeur maakt hier een confronterend feit van.
Dramatisch doel
Wat wil Travis Bickle bereiken? Zich zo fel mogelijk afzetten van het corrupte, vuile New York waarin hij is terechtgekomen als oorlogveteraan.
Conflict
Het conflict dat Travis tegenhoudt is het feit dat hij compleet wereldvreemd is geworden van de wereld die hij nu ziet. Jezelf afzetten van een maatschappij is oké, maar het lukt Travis niet dit zonder kleerscheuren te doen. Het interessante einde van de film benadrukt hoe corrupt zijn wereld is, want zonder dat hij het wil, slaagt hij er toch in om zich als 'held' te profileren.
Camerabewegingen
Tracking Shot
Een tracking shot is een camera die een bewegend voorwerp volgt. Hiervan maakt Scorsese gebruik tijdens de beginscène. Travis Bickle zit in zijn taxi. De camera filmt uit de taxi terwijl de taxi rijdt. Op deze manier zie je het straatbeeld van hoe je het ook echt in een taxi zou zien.
Fade-out
Een veelgebruikte camerabeweging om het einde van een film aan te kondigen, en dat is bij Taxi Driver niet anders. Aan het einde van de film verduistert het beeld langzaam tot het zwart is.
Inzoomen
Tijdens de scene dat Travis zijn gesprek met de presidentskandidaat voorbereidt, wordt er op hem ingezoomd.
Production design
Kaki jas
Doorheen heel de film draagt Travis Bickle een kaki jas. Dit is een regelrechte verwijzing naar zijn oorlogsdienst in Vietnam.
Verzorging
Er is geen moment waarop Travis Bickle er verzorgd uitziet. En dat hoort ook zo. Als leven van wildvreemde man in eigen stad, zou het vreemd zijn moet Travis Bickle er piekfijn verzorgd bijlopen. Hij lapt zijn laars aan alle heersende modetrends en dat geeft hem een rauwe look die hem perfect afgaat.