Mythen

12-04-2015 16:38

De doos van Pandora - griekse mythe     

Ik kan me niet van het gevoel ontdoen dat ‘De doos van Pandora’ een erg seksistisch opgebouwde mythe is die de vrouw in een negatief daglicht ze. Zeus schept Pandora als naïef, nieuwsgierig wezen dat uiteindelijk de ondergang van vele volkeren inleidt. Het enige dat we hebben aan haar ‘doos’ is de hoop die er na elke ramp nog steeds in elke mens schuilt. Men kan dit op een positieve of negatieve manier bekijken, maar men heeft voor de laatste optie gekozen. Men heeft van haar de juiste zondebok op de juiste plaats op het juiste tijdstip gemaakt.

Dit doet natuurlijk enorm denken aan het verhaal van Adam en Eva in de tuin van Eden die het niet konden laten om een appel te plukken van de boom des levens. De mens is hier in de fout en moet daarvoor gestraft worden. Op dat moment wordt het verschil tussen goed en kwaad gecreëerd. Het goede dat elke mens in zichzelf heet, naast het kwade dat elke mens ook bezit. Is nieuwschierigheid nu een goede- of slechte eigenschap? In de context van Pandora is het een slechte eigenschap omdat het voor veel leed zorgt. Je zou echter ook kunnen stellen dat het een goede eigenschap is, omdat Pandora dankzij haar nieuwschierigheid ook hoop heeft gecreëerd, en hoop doet leven. 

Auteur onbekend. (2007 - 2015). Pandora. Geraadpleegd op 11 april 2015 via https://www.histoportal.nl/index.php?p=categorie 

Elidore - keltische mythe

De mythe over Elidore, kwam me een beetje over als een sprookje. Het is erg kinds geschreven, vooral omdat men spreekt over twee ‘mannetjes’, dat is voor mij erg mysterieus. Wanneer men over de twee mannetjes sprak, had ik het gevoel dat men het over de Umpalumpa’s had van Sjakie en de chocoladefabriek, totdat ik las dat de twee mannetjes van Elidore aan niemand verantwoording hoefden af te leggen, wat de Umpalumpa's wel moeten doen aan de directeur van de chocoladefabriek. 

De boodschap die er achter de mythe schuilt is volgens mij te vergelijken met de uitdrukking ‘You never know what you got untill it’s gone.’, of ‘Je weet pas wat je hebt wanneer het weg is.’. Elidore had enorm veel spijt dat hij voor geld koos boven het gezelschap van de mannetjes, maar dat is iets dat hij pas inzag wanneer de mannetjes niet meer te vinden waren. Dat is iets dat kan worden samengevat door het spreekwoord 'Geld maakt niet gelukkig.'. Een enorm clichématige uitspraak, maar een uitspraak me zoveel waarheid. Ik kan me niet inbeelden dat een miljardair in een villa op een afgezonderd eiland gelukkiger is dan iemand die in een rijhuisje woont in het centrum van Antwerpen. Vanaf dat Elidore eroor kiest om de gouden ballen bij te houden, vindt hij zijn fantasiewereld niet meer terug. Een fantasiewereld waarnaar elke jongere snakt, dat is dan ook wat het zo populair maakt bij de jeugd. 

Auteur onbekend. (2007 - 2015). Elidore. Geraadpleegd op 11 april 2015 via https://www.histoportal.nl/index.php?p=categorie 

 

 

Contact

Taeymans, een ervaring rijker thomas.taeymans@student.kdg.be