Rapportering boekenbeurs
Boekaanbod van een uitgeverij
Het boekenaanbod aan de stand van Borgerhoff&Lamberigts was voor mij interessant. 2014 was onder andere het jaar van de WK-gekte. Ik ben absoluut geen voetbalfan, maar ik heb me laten meeslepen door mijn vrienden en heb onze Belgische ploeg zo goed mogelijk proberen volgen. Ik moet eerlijk toegeven dat het me wel een beetje gepakt heeft. Ik vond de collectieve steun van het volk naar de Rode Duivels toe fantastisch en heb er enorm van genoten.
Op de boekenbeurs zag ik Kevin De Bruyne, voetballer van ons nationale elftal. Daarom ben ik even gestopt om het boekenaanbod te raadplegen. Voor een handtekening heb ik niet staan wachten. Mijn voetbalpassie is niet groot genoeg om de ellenlange rij te trotseren die er stond voor de voetballer.
Het boekenaanbod vond ik best nog wel interessant. Ik lees niet zo enorm veel boeken, en een biografie is een boekvorm die nog niet aan bod is gekomen in mijn leven als lezer. Borgerhoff&Lamberigts had echter enorm veel biografieën in de aanbieding op de boekenbeurs. De biografie van Kevin De Bruyne, ‘Keep it simple’ heb ik dan ook maar meteen gekocht. Het boek was naar mijn mening niet geweldig geschreven, maar het genre lag me wel. Dit is iets dat ik dus zeker nog eens wil lezen in de toekomst.
Naast de biografie van Kevin De Bruyne had de stand biografieën in de aanbieding van allerlei andere bekende Vlamingen en bekende Nederlanders.
Het biografie is niet het enige genre dat de uitgeverij uitgeeft. Het geeft alle soorten genres uit. Het moment dat ik op de boekenbeurs was stond echter volledig in het teken van Kevin De Bruyne maar daar zullen de hysterische fans ook wel iets mee te maken hebben.
Lezing op de boekenbeurs
Ik heb een lezing van Anne provoost gevolgd, over haar boek Vallen. Het boek vierde zijn twintigjarige bestaan. Ze vertelde over de inhoud van haar boek en over hoe extreem rechtse partijen jongeren beïnvloeden en aanzetten tot rechtse gedachten. Ik heb het boek echter zelf nog niet gelezen wat er voor zorgde dat ik een groot deel van de lezing niet goed kon volgen. De thematiek die ze aanbracht was echter wel interessant. Het thema is vooral ook enorm actueel, denk maar aan Jejoen Bontinck die naar eigen zeggen door het gedachtengoed van de fundamentalistische partij ‘Charia 4 Belgium’ naar Syrië is getrokken. Dit is dan wel geen extreem rechtse partij, maar het aanzetten van jongeren tot geweld is wel van toepassing bij dit voorbeeld. Dit is echter iets waar Provoost niet over is verdergegaan en dat lijkt me een gemiste kans, vooral omdat er zoveel jonge fans de lezing bijwoonden. Het zijn die mensen die moeten geprikkeld worden tot kritisch denken en tot kritisch naar de maatschappij kijken.
De manier waarop Provoost met haar fans omging vond ik enorm mooi. Er was plaats voor vragen uit het publiek. Ze probeerde de grens tussen zichzelf en het publiek zo klein mogelijk te houden. Dit zorgde ervoor dat de lezing interactief wordt.